+48 22 846 06 94 info@crispan.pl ul. Rzeźbiarska 84, 04-609 Warszawa

Nowoczesne sposoby pieczenia

O ile samo pieczywo nie zmieniło się przez setki lat, o tyle proces jego tworzenia zmienił się diametralnie i nie do poznania. Jego sercem nie są już kamienne piece podgrzewane drewnem – zamiast nich używa się teraz specjalnych maszyn piekarskich idealnie dostosowanych do tego celu. Nie tylko proces wypiekania pieczywa się zmienił – mieszanie, rozrost i inne procesy produkcyjne również uległy zmianie. Tekst ten skupi się jednak na nowoczesnych metodach przemiany gotowego ciasta w idealnie wypieczony chleb.

Nowoczesne sposoby pieczenia w piekarni i cukierni Crispan

Pieczenie chleba w piekarni

Wyposażenie piekarni nie byłoby pełne bez pieca piekarniczego – w końcu bez niego piekarz nie byłby w stanie wypiec gotowego już ciasta. Piece piekarskie pojawiają się w różnych rozmiarach i modelach, zależnie od swojego przeznaczenia. Piece piekarnicze zwykle są wielofunkcyjne, dzięki czemu można wypiekać w nich nie tylko chleb, ale i bułki oraz bagietki. Coraz rzadziej robi się je z kamienia czy cegły – ich miejsce zajmują nowoczesne, elektryczne piece o dużej mocy. Zajmują one mniej miejsca, ich eksploatacja jest tańsza, są znacznie łatwiejsze w obsłudze oraz pozwalają na nieporównywalnie większą produkcję pieczywa niż dawne konstrukcje. Dodatkowo używanie nowoczesnego pieca to gwarancja równo wypieczonej partii pieczywa o takim samym wyglądzie, smaku i chrupkości.

Piec o szerokim zastosowaniu

Mimo że piece piekarskie są dość uniwersalne, to jednak nie wszystkie modele oferują możliwość jednoczesnego tworzenia kilku rodzajów wypieków w jednym momencie. W wypadku piekarni tworzących przekąski takie jak zapiekanki czy pizze oraz cukierni jest to dość spore ograniczenie, dlatego w takim zakładzie powinno znaleźć się bardziej wielofunkcyjne urządzenie. Przykładem takiego pieca wielofunkcyjnego jest piec półkowy. Wyróżnia się on możliwością tworzenia wielu wypieków na raz, w związku z czym idealnie może się dopasować zarówno do piekarni, cukierni i nawet pizzeri! Zamknięty obieg i osobne półki zapobiegają mieszaniu się aromatów i pozwalają wypiekać kilka rodzajów ciast czy pieczywa jednocześnie. W jego wypadku również istnieje ogromna dowolność w wyborze, każdy przedsiębiorca znajdzie więc model idealnie dostosowany do potrzeb swojego zakładu.

Wypiekanie większego nakładu pieczywa

Wcześniej wymienione piece przy odpowiedniej obsłudze są w stanie zapewnić naprawdę duży nakład pieczywa, jednak mimo to nie będą w stanie wyprodukować ilości potrzebnej na skalę krajową. Do takich zadań zwykle wybiera się piece obrotowe przystosowane do pracy z wózkami wypiekowymi. Takie komory mogą zapewnić ogromną ilość wypieków na godzinę, a to głównie dzięki swojej znacznej wielkości. Specjalny nawiew pozwala na idealne wypieczenie pieczywa z każdej ze stron tak, aby za każdym razem było one chrupkie, ale nie suche. Są też bezawaryjne i energooszczędne, dlatego tak często można spotkać je w ogromnych zakładach produkcyjnych. Dodatkowo warto wspomnieć że piec obrotowy jest banalny w obsłudze – nie potrzeba więc specjalisty, by go obsługiwać.

Proces wypieku pieczywa

Skoro już objaśniliśmy narzędzia używane przez piekarzy dwudziestego pierwszego wieku, warto teraz wytłumaczyć sam proces jego wypiekania. Nie będziemy omawiać teraz całego procesu produkcji – załóżmy więc, że bochenki przykładowego chleba są już wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Bochenki układa się w nagrzanym już piecu, by wypiekały się w równej temperaturze. Tam, po określonym czasie zależnym od rodzaju pieczywa piekarz wyjmuje gotowy chleb i zależnie od zakładu oddaje go do wywozu lub przekazuje go do magazynu aby przestygł, zanim zostanie pokrojony i zapakowany.


To są właśnie nowoczesne metody używane przez piekarzy w dzisiejszych czasach. Proces pieczenia sam w sobie się nie zmienił – to narzędzia uległy zmianie. Pozwalają teraz na większą produkcje dla szerszego grona klientów przy mniejszych kosztach eksploatacji. Nieważne czy będzie to pieczywo dostarczane na skalę krajową czy lokalną – odpowiednio dobrany piec i umiejętności piekarza są w stanie zmienić zwykłe ciasto w coś, czym co rano będzie mogła cieszyć się każda rodzina.