Komory szokowego mrożenia

Szybkie i efektywne mrożenie produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej to w obecnych warunkach produkcyjnych absolutna konieczność. W tym celu wykorzystuje się komory szokowego mrożenia, które poprzez gwałtowne odebranie ciepła skutecznie zabezpieczają produkty przed rozwojem bakterii, a także zapobiegają odparowaniu wody. To komory szokowego mrożenia pozwalają na zachowanie przyjemnego smaku i aromatu odmrażanym wyrobom piekarniczym. W ofercie Crispan Polska znajdziesz najnowocześniejsze komory szokowego mrożenia, pozwalające na błyskawiczne zamrożenie produktów.

Zwiększona efektywność produkcji dzięki komorze szokowego mrożenia

Proces nagłego mrożenia produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej, tj. obniżenie ich temperatury z +95°C do nawet -20 °C, dzięki zastosowaniu komory szokowego mrożenia pozwala na znaczne wydłużenie czasu przechowywania produktów. W przypadku głębokiego mrożenia produkty można przechowywać w odpowiednich warunkach nawet przez kilka miesięcy. Schłodzenie do około -2°C umożliwia przechowywanie produktów przez około 6 dni. Komora szokowego mrożenia to niezbędny sprzęt pozwalający na precyzyjną kontrolę efektywności produkcji oraz jej efektywność.