Bagietka, najczęściej kojarzona z Francją to długie, cienkie pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim, białym wnętrzu pod nią zawartym. Można z niej przygotować bruschettę, zapiekanki lub zjeść na śniadanie z masłem i dżemem. Dobra bagietka po ściśnięciu zawsze wraca do pierwotnego kształtu...
Nie ma osoby nie przepadającej za świeżym, ciepłym, parującym jeszcze pieczywem. O ile znalezienie świeżego chleba czy bułek nie jest już w dzisiejszych czasach żadnym problemem, o tyle większość piekarni kończy wypiekanie około godziny czwartej nad...
Proces pieczenia chleba niesamowicie rozwinął się w przeciągu ostatnich stu lat. Nowinki techniczne takie jak wysokiej klasy piece, narzędzia do wyrabiania ciasta oraz komory wzrostowe dały wiele możliwości w zakresie przemysłu piekarniczego. Pieczywo można więc zrobić od początku do końca bez...
Wszyscy obeznani w temacie piekarstwa słyszeli pewnie debatę na temat sposobu wyrabiania ciasta. Konkretnie dysputa ta biega wokół pytania "Czy ciasto powinno wyrabiać się ręcznie, czy automatycznie?", jednocześnie na nie bezpośrednio nie odpowiadając. Pewnym jest że każda ze stron ma swoje...
Automatyzacja dotknęła każdego aspektu życia i produkcji - nawet piekarni. Nie jest to zła rzecz, gdyż pełna automatyzacja przyspiesza cały żmudny proces, jednocześnie go standaryzując. Dzięki temu wiadomo że każdy chleb i każda bułka będzie jednakowo, odpowiednio wypieczona. Mimo to część...