Blog

Nowoczesne sposoby pieczenia w piekarni i cukierni

O ile samo pieczywo nie zmieniło się przez setki lat, o tyle proces jego tworzenia zmienił się diametralnie i nie do poznania. Jego sercem nie są już kamienne piece podgrzewane drewnem - zamiast nich używa się teraz specjalnych maszyn piekarskich idealnie dostosowanych do tego celu. Nie tylko proces wypiekania pieczywa się zmienił...
 

Proces tworzenia francuskiej bagietki

Bagietka, najczęściej kojarzona z Francją to długie, cienkie pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim, białym wnętrzu pod nią zawartym. Można z niej przygotować bruschettę, zapiekanki lub zjeść na śniadanie z masłem i dżemem. Dobra bagietka po ściśnięciu zawsze wraca do pierwotnego kształtu...

Urządzenia piekarnicze w sklepie spożywczymi

Nie ma osoby nie przepadającej za świeżym, ciepłym, parującym jeszcze pieczywem. O ile znalezienie świeżego chleba czy bułek nie jest już w dzisiejszych czasach żadnym problemem, o tyle większość piekarni kończy wypiekanie około godziny czwartej nad...

Półautomatyzacja, czyli harmonia między piekarzem a maszyną

Proces pieczenia chleba niesamowicie rozwinął się w przeciągu ostatnich stu lat. Nowinki techniczne takie jak wysokiej klasy piece, narzędzia do wyrabiania ciasta oraz komory wzrostowe dały wiele możliwości w zakresie przemysłu piekarniczego. Pieczywo można więc zrobić od początku do końca bez...

Ciasto wyrabiane ręcznie, czy przy użyciu maszyny?

Wszyscy obeznani w temacie piekarstwa słyszeli pewnie debatę na temat sposobu wyrabiania ciasta. Konkretnie dysputa ta biega wokół pytania "Czy ciasto powinno wyrabiać się ręcznie, czy automatycznie?", jednocześnie na nie bezpośrednio nie odpowiadając. Pewnym jest że każda ze stron ma swoje...

Układanie linii do produkcji pieczywa

Automatyzacja dotknęła każdego aspektu życia i produkcji - nawet piekarni. Nie jest to zła rzecz, gdyż pełna automatyzacja przyspiesza cały żmudny proces, jednocześnie go standaryzując. Dzięki temu wiadomo że każdy chleb i każda bułka będzie jednakowo, odpowiednio wypieczona. Mimo to część...